сряда, 4 юли 2012 г.

Гори!

Пожарникария. Тази дума трябва да бъде вкарана като официален синоним на "България по време на управлението на ГЕРБ" в речниците. Пожарникар за министър-председател и пиромани за министри. Какво имам предвид? Току някой подпали гражданския гняв с тъпо политическо решение, Борисов тръгва с цялата сила на своето лирическо (считай медийно) Аз да "гаси" народното неудовлетворение с гръмки думи, но половинчати обещания. И понеже си е просто пожарникар, на политическо ниво успява да овладее положението до момента, в който огънят просто тлее, а не е изгаснал напълно. За съжаление, явно е толкова и пожарникар, колкото политик. Витоша гори вече трети ден, по последни данни са засегнати над 250 дка стара гора, а бедствието е на път да обхване и млади дървета, което може дори да се окаже опасно за хората, живеещи в Бистрица. За разлика от премиера, не съм пожарникар и затова няма да се наемам да давам собствено псевдокомпетентно мнение относно гасенето или причините за пожара. В следните няколко редове просто ще направя обобщение на някои неща, които ми направиха впечатление:

 1. Днес, считай 3 юли, министър Найденов направи следното изказване по адрес на "еколозите", които протестираха на Орлов мост: "вместо да си чешат езиците, да отидат горе и да помогнат". Също така призовава медиите да питат природозащитниците къде са.
Това, естествено, е един похвален призив, макар и изказан по доста грозен начин, особено имайки предвид, че според форумите и фейсбук, десетки доброволци са се включили в гасенето. Да оставим настрана факта, че не всеки, протестирал на Орлов, е достатъчно добре физически подготвен за подобна акция, да си затворим очите пред десетките обяснения на доброволци колко хаотична е била организацията (а и не е ненормално - в крайна сметка, бедствена ситуация е). Въпросът ми е защо до днес нямаше влязла в сила наредба, която да регламентира работата на доброволците? Едва ДНЕС (3 юли) подобно нещо се появи. Как се очаква хора да се включат, при положение, че не им е гарантирано нищо - дори, че ще влязат в някакви списъци, по които ще могат да ги издирват, ако се случи да се изгубят в гората?


2. Чудесно е, че все пак вече имаме въпросната наредба. Нека се вгледаме в изискваните докумети, които доброволците трябва да подадат:
Чл. 8. (1) Кандидатите за доброволци подават заявление до кмета на общината за членство в доброволното формирование съгласно приложение № 1.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи:
1. формуляр за кандидатстване по образец съгласно приложение № 2;
2. медицинско удостоверение, доказващо, че лицето е клинично здраво;
3. справка от психодиспансер, че лицето не се води на отчет;
4. свидетелство за съдимост;
5. копие от документ за придобито образование, специалност или правоспособност;
6. писмено съгласие на работодателя/ите за заетите по трудово или служебно правоотношение;
7. декларация за съгласие за обработка на лични данни.
(3) Кандидатите за доброволци към документите по ал. 2 прилагат и копие от документ за правоспособност за извършване на дейности със специализирана техника и/или оборудване и копие от свидетелство за управление на моторно превозно средство за съответната категория, ако имат такива.
Чудя се как не са поискали и копие от диплома за магистратура по гасене на пожари, както и подробно мотивационно писмо със снимка в цял ръст по бански. Предвижда се и създаване на комисия за подбор на доброволците и още куп други бюрократични красоти. Разбира се, че не е желателно случайни хора да ходят на да гасят пожари, разбира се, че е най-добре да има предварително подготвени екипи от доброволци, при които съществуването на такава подборна процедура със сигурност е необходимо. Но няма начин при БЕДСТВЕНА ситуация, каквато имаме в момента, всички тези процедури да бъдат спазвани. Или спираш да призоваваш хората да се юркат към планината (т.е. министър Найденов спира да се излага с полуадекватни изказвания), или създаваш експресна процедура, която е приложима в екстремни условия.


3. Във фейсбук един текст доби доста голяма популярност, а именно разказът на разочарован доброволец. Самата аз в началото бях ужасно потресена, дори тръгнах да издирвам автора (даже май успях да го намеря). Но после реших да погледна дали няма и други версии за случилото се. Ето какво пишат от mediapool по въпроса:
В крайна сметка прокараната просека, по която трябваше да мине техника, осигурена от доброволци, организирани чрез онлайн изданието OFFnews.bg, отново се запали, а екипите бяха отзовани. По тази причина дигата, изградена в близката река, за да се вземе оттам вода за помпите, остана неизползвана.
Пичагата от cross е бил в групата, която изгражда дигата. Което означава, че МОЖЕ БИ ги отзовават не защото на някого така му е удобно, а защото прокараната просека се е запалила и това би представлявало риск за живота им. Но, естествено, на официалните медии напоследък имам все по-млако доверие, поради което продължих да се ровя за информация. Във форума offroad-bulgaria.com открих следното мнение:
Привет. След като се наспах сега сядам на компа и да дам малко иформация.Вчера 13 пожарникари и 28 доброволци се спуснахме от хижа Физкултурник до мястото на пожара. Обстановката таме е следната: Огромни дървета са паднали едно върху друго, като височината има достига до 2-3 метра като м/у тях са пораснали нови дървета и храси. С 5 резачки успяхме да минем 1 км за 2часа като през цялото време сме си правили път, там никой не е стъпвал от 2001 г. След 2 часа стигнахме до реката и направихме бент за да взимаме вода с помпи. Първоначалната идея да свалят оборудването ни с катъри отпадна поради непристъпноста на терена. Обадихмесе и поискахме с хеликоптер да ни донесе помпите и шланговете, но вятъра смени посоката си пушека застана над вира който направихме и пилота на въртолета каза , че не може да лети там. След което по дерето на река след 4 часа слязохме в Бистрица. Колегите от пожарната казаха , че поради честото слизана на зилове 131 в часта от под хижа Физкултурник до гората, понеже са камъни, камионите са извадили огромни камъни в следствие на което 4 ниви и един пикап на ловеч за закъсали на слизане след като са секачили един път.. Това може да е и от водачите на съответните мпс. В момента неподготвен водач сигурно не може да се качи вече за разлика от вчера. Днеска сме почивка и утре пак там. Месноста на пожара е единствено достъпна на група от хора със специални дрехи , резачки и гсм и много вода. Всички които бяха с неподходящи дрехи в нашта група дрехите им останаха по дърветата. Нямам инфо дали булдозера който се качи вечерта е успял да направи път, но утре ще разберем.
Източник: http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=147565&page=7

Въпреки че на пръв поглед има  несъответствия с разказа на доброволеца в cross, мисля, че става въпрос за една и съща група. Все са 41 души, все си проправят път с резачки, има хеликоптер и река, работите не стават, хижата на едно място е "Физкултурник", а на друго "Академик", но де факто това са просто двете имена на едно и също нещо.
Макар разказът на разочарования доброволец да е много емоционален и въздействащ, трябва да се чете внимателно - все пак отразява ЕДНА гледна точка и е възможно да има и други истини за случилото се, други фактори.


4. Естествено, в контекста на последните събития не може на човек да не му минава през главата, че палежът е умишлен. Тук се вижда може би първата снимка на пожара, още в началото преди да се появят езици. Времето е ясно и спокойно, вероятостта за мълния е нулева (не само според мен, експерти също го отхвърлят като възможност). Което засилва подозренията за човешка намеса. От друга страна, областта е трудно проходима, на склон, а не пътека, трябва да си, едва ли не, с резачка, за да стигнеш до мястото. А после не знам как бързаш по тоя терен, за да не те застигне пламъкът, ако случайно духне по-силен вятър - малко самоубийствена мисия... От трета страна пък, между 1999 и 2001г. в горски пожари изгаря около 3% от горската площ на страната. Преди 7-8 лета в гората до селото ми имаше пожар. В следните години един хитър симпатяга успя да направи шеметна кариера в дървената мафия, та в момента изгорялата част и още бая гора около нея са бастисани и изсечени. Не искам да навлизам в никакви конспиративни теореми, но май всичко е възможно.

7 коментара:

  1. Абе, фактът, че много малък процент от иначе "будното" ни общество може да се похвали със стабилни познания по пожарогасене, но поне можем да се хвалим с емпирично добити познания по логика. В тоя ред на мисли подкрепям казанато от теб, но бих добавил още няколко щриха, ако не прозвучи нахално, разбира се. В хода на разсъжденията за достъпността на пламналата местност бих добавил един от гореспоменатите логически нишки. За целта обръщаме внимание на това как се случват пожарите в гората. Освен умишлените такива и тези, които природата естествено си създава при изключително високи температури (тук е момента да отбележа, че в тези дни, макар да ни беше жежко температурата не е превишавала 32-3 градуса и то в града, в планината те със сигурност са по-ниски) има и случайни такива. Например, изхвърлени фасове, незагасен огън, изхвърлени стъклени бутилки, които в ролята на лупа подпалват сухи треви и пр. и пр. Но както се разбрахме вече, районът е трудно достъпен. За това съм склонен да се присъединя към прозвучалото леко пресилено предположение на "екоталибаните", че гората е подпалена. И ако се съгласим с тази хипотеза, трябва да се потърси ясен отговор на въпроса защо. Ето тук, обаче, идва разликата в моето мнение и изкусните автори на краткия политически памфлет, които обливат интернет пространството напоследък с текстове, вдъхновени от разговорите в социалните мрежи. Какво се случи междувременно ? По-скоро какво обществено значимо се случи междувременно. Ами, повишиха цената на тока (впрочем, малко след като обществения дебат около построяването на нови атомни мощности придоби затихващ характер). Безцеремонно, без много обяснения защо, без традиционните за демокрацията заобикалки, залъгалки и пр. и пр. Просто ей така, отведнъж. Да, обаче, в обществото, особено внимание по същото време се отделяше на "Орлетата", "еколозите", протестите... Все теми, които посъбуждат от лятната летаргия сандалджиите, които заедно с футболните фенове се оказват единственото по-близко до понятието "гражданско общество". В крайна сметка, ето я и моята формула : Скандал на три гласа си заформиха медиите, младите и управляващите, който акумулира достатъчно енергия, която да ни държи обществена влага известно време. Съчетаването на подобен род раздвижвания в обществените пластове с "нещастен случай на пожар в непристъпен резерват" наоколо е идеален параван, пред който не остават много фигури. Всъщност, изглежда, че само атакистите и коментаторите от локалните кафенета останаха дълбоко съпричастни с поредния вандалски акт на принудителен грабеж. Воала, димната завеса си свърши работата.

    ОтговорИзтриване
  2. За това увеличение нямаше ли също някакви бружения? Или са си останали само на ниво фейсбук активизъм? Простете за неинформираността, ма не мо'ем всичко да следим в детайли от 2000 км. разстояние...

    Хах, да, забравих да добавя колко нелепо звучат теориите за изграждане на ски писти в РЕЗЕРВАТ насред местност, където би било по-евтино да стоварват скиорите директно с хеликоптери, отколкото да се бъхтат да строят лифт. Доста съм склонна да се съглася, че става въпрос по-скоро за отвличане на вниманието или някакъв вид сплашване. Дали е заради цените на тока тепърва ще има да се разбере, но предположението е определено логично.
    Помня, че преди години имаше случай на пожар, защото някаква птица беше забърсала парче стъкло и го беше изпуснала насред нищото. Нелепи работи стават, факт. Ама после се видяха снимките от самото избухване на пожара - три-четири огнища на по 50 метра едно от друго. Или поне оттук така се вижда: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4950311
    Моментът със случайността бая издиша...

    ОтговорИзтриване
  3. За цените на тока нещата останаха, както казах, на ниво атакаджийски коментар. Тепърва хората ще се присещат на тая тема, особено след като им се наложи да плащат и по-високи цени за огромна гама от продукти местно производство.

    Моментът при всички положения бе удобен, защото във властта, сред физкултурниците и шлосерите има и хора, които си разбират от работата...И те са се досетили, че сме сила на конкретните искания, но когато трябва да се мисли в малко по-голям мащаб, един ход напред, инерцията осезаемо се губи. С това искам да кажа, че и млекарите и превозвачите и бдж-ейците и еколозите и младите не са доволни от цялостната политическа ситуация и най-вече от ГЕРБ, но ако утре стане време за анти-правителствен протест и половината няма да ги има. Дори да приспаднеме процента, отвоюван от разведчици и провокатори, пак цифрата е незадоволителна. Това означава само едно - протестната мобилизация е асинхронна, а можеш да си сигурна и че няма да даде кой знае какво отражение пред урните.

    ОтговорИзтриване
  4. О, не, далеч съм от мисълта, че ГЕРБ ще бъдат тотално заменени на следващите избори. Те нямат и достатъчно ясна и приемлива алтернатива в момента. Не съм сигурна на какво точно се дължи това - на масовото отдръпване на по-честните и кадърни хора от политиката, която в момента се е превърнала в по-мръсна дума и от комунизъм? Или на факта, че просто си е нужно време, за да се смени един политически "елит" с друг след промяна на системата, която в България не е извоювана, а дошла отгоре? А и сигурно има още редица фактори, които ми убягват...

    Относно липсата на мислене в перспектива - със съжаление ще кажа, четова е нещо, което май ни липсва и на най-елементарно, ако щеш чисто битово ниво. Какво остава за политическо, където всичко е на принципа проба-грешка до безкрай и което е по-лошото - отказ от търсене на собствен модел, а директно взаимстване на западни решения, които в повечето случаи са абсолютно неприложими у нас.

    Но не искам да съм черногледа - пред очите ми са и редица положителни индикатори. Нарастване на неправителствения сектор, различни проекти и програми (през 2012 ще стартира програмата JEREMIE у нас, което си е глътка свеж въздух за начинаещите предприемачи и дребния бизнес), все повече граждански инициативи, дори бих казала белези на зараждане на гражданско общество. Не говоря само за протестите, естествено. Във връзка с работата ми за една НПО ми се налага напоследък да търся контакти с различни студентски организации в България. Наблюденията ми са, че особено по-инициативните дотолкова са били лишени до момента от възможност за изява, че прегръщат всяка изпречила им се възможност да са обществено активни. Така че не е невъзможно да сме на път да напипаме правилната формула.

    ОтговорИзтриване
  5. Не знам дали може да се говори за правилна формула. Това хората, специалисти от администрация и управление обичат да говорят във формули. Ние сме хора, а не компютри и излизане от схемата е не просто възможно, ами направо препоръчително-необходимо.
    Инак тенденцията в заклеймяване на политическото не датира от вчера. С тази разлика, че традиционното недоверие към политическите партии бе компенсирано от устойчиво доверие в институциите. Днес, обаче, се случва нещо друго. Хората не вярват в институциите. Хората не вярват в основните такива и в демокрацията по принцип. Разочарованието от системата е видно с просто око и съвсем скоро ще се отрази в европейски мащаб и на политическото инжинерство. Набират скорост маргиналните и крайни партии за сметка на традиционните, които губят почва под краката си, най-вече с нерешителните си действия относно т.нар. европейска дългова криза, която изправя на ръба цели държави и нации.
    В кодовете на пост-социалистическото мислене бе заложен анти-комунизма като естествено състояние на ценностната система в годините на прехода. Само че аргументите на дясното на сцената на политическото и публичното се изчерпаха за тези 20 и кусур години и легитимацията на десницата става все по-трудна включително и заради нейното разводняване (разцеплението на "сините", появата на други обявяващи се за десни партии, специално в България. Появата на Меглена Кунева и пр.) За това и биваме връщани все по-често на един дебат от миналото, който не носи абсолютно нищо, никому. Гоненето на вещици (мисля, че под друг твой пост си говорихме преди на тая тема) си е целево, но лошото е, че в старанието си десните отново да използват тази изтъркана тема, те съвсем умишлено правят невъзможен дебата върху сериозни теми, където обществото обикновено е разполовено. Това си е вид фалшификация, дори сега се видя. Протестите на еколозите не на едно и две места бяха наречени снизходително "левичарски", като това може би трябваше да носи онзи черен отенък, който да изплаши изстрадалото и измъчено от комунизма общество хаха :) Дам, и такива неща... :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Мммхм, под поста за паметника на Съветската армия стана въпрос за втълпявания страх от комунизма. Задавих се с костилка от смях като четох някакво изакзване на Яне Янев, че "еколозите" са като комунистите и дърпат прогреса назад. Титанична мисъл на един политически гигант :D


    Иначе все повече ме дразни припознаването на ляво с БСП/комунизъм и на социално със социализъм. Абсолютно изкривяване на всякакъв вид политически компас. Но дет' викаш, няма полза от това въпросното статукво да бъде разбито. Фактът, че дори "Зелените" у нас се наричат умерена дясна партия, ме изумява, имайки предвид, че в първородината на движението, Германия, това е една от най-левите партии... От друга страна не е и чак толкова ненормално - едва ли не е невъзможно да имаш партия, различна от БСП в левицата, докато разпокъсаността надясно дава малко повече свобода на действията. Сбъркана работа....

    Съдбата на демокрацията, или поне репрезентативната такава, е друга мноооого интересна тема. Все повече наблюдавам искания, доближаващи се до директна демокрация, подобна на тази в древна Гърция. За съжаление, драскачите на вдъхновение политически манифести често нямат нужната чисто историческа и философска подготовка, за да знаят в какви условия директната демокрация е съществувала в гръцките полиси, но да де - чукча не читатель. Как да е, задълбах в тотално различна посока. Поздрави! (:

    ОтговорИзтриване
  7. Между другото сега видях напъни на орлетата да организират протест за цените на тока. Интелигентно.
    Виж к'во, на всички трябва да им е ясно, че макар и да не си признават, голяма част от младите са от умерено до крайно леви. Това е абсолютно нормално, нали ? Заедно с младежкия огън и бла-бла клишета върви и прибързаност. Хората са различни, но общото между тях винаги е някаква липса, никога наличие. В случая, колкото и да ни се иска да сме най-интелигентните и най-добрите и най-начетените и най-съобразителните, ти като човек, който учи в чужбина ще потвърдиш, че това не е съвсем така, а това общо-кратно, за което говоря, в голяма степен се нарича невежество. Но това не е кой знае какъв грях на протести като тези за горите, защото хората имат правилен усет. А той е доста важен.

    ОтговорИзтриване