събота, 15 юни 2013 г.

Да поДАНСуваме?

Здравейте, и вас ли ДАНС ви страхуваха? Едва ли има по-добро сравнение за сценария, който се разиграва от вчера, от оная картинка с айсберга, на която на повърхността виждаме огромно ледено парче, но под водата се крие поне 5 пъти толкова голям замръзнал плаващ къс лед. Хем Делян Пеевски по физическите си размери сам наподобява айсберг, хем предизвика огромен скандал на повърхността, хем опасността от това, което стои под водата, е много по-голяма.


Още е много рано да се правят прогнози и заключения, но всичко, което се разиграва вчера и днес, не се случва съвсем случайно - не можеш да клатиш цялата държава по толкова очевидно нескопосан начин, без да имаш някакви малко по-скрити цели. Не можеш и да рискуваш цялостта на партията си (защото в самото БСП се появиха и много контри на решението за назначението на Пеевски), ако въпросът е просто да се прокарат някакви си интереси в ДАНС. Целият шум, който се вдигна, щеше лесно да бъде избегнат с назначаването на поставен човек на Пеевски за председател на агенцията - ако беше само въпросът за битката за надмощие в ДАНС, по-умно щеше да се процедира.

Едно нещо ми направи доста сериозно впечатление - протестът срещу назначението беше спонтанен - първата група във фейсбук беше създадена от Асен Генов (от "Зелените"), но властите вече бяха готови за масивни протести в столицата! Още към 14-15ч. в социалните мрежи бяха разпространени снимки от изграждането на ограждения около Министерски съвет, които да спират протестиращите. Нека си спомним Орлов мост миналата година по това време - пак протест, тръгнал от социалните мрежи, но имаше ли първата вечер от протестите ограждения, сериозно организирано полицейско присъствие и тн.? Нямаше. А сега ми се струва, че всички бяха готови за реакцията. Която е напълно естествена и така трябва да бъде - няма друг логичен и нормален начин, по който можеше да действа гражданското общество. И хората от малко по-високите етажи на властта са напълно наясно с това.

Реших сама да поразтърся какво точно се е случвало в ДАНС напоследък. Най-късно след вчера вече всеки знае, че в Закона за ДАНС са внесени изменения, като Плевнелиев дава съгласието си за почти всички промени, както пише Mediapool още на 12 юни. Основните изменения са следните:
 - ГДБОП се влива към структурата на ДАНС (не претендирам, че формулировката ми тук е оптимална, но това разбрах!), което делегира на агенцията изключителни права върху борбата с организираната престъпност
 - ДАНС придобива полицейски и разследващи правомощия - може да обискира и задържа до 24 ч.
- председателят на ДАНС не се назначава с президентски указ, а се гласува от Народното събрание. Решението за освобождаването на председател на ДАНС от длъжността му се взема отново от Парламента. Росен Плевнелиев коментира това изменение така: "Парламентът ще има много по-публична процедура на избор на шефа на ДАНС, отколкото просто Министерският съвет да ми даде за подпис един документ."
 - председателят на ДАНС вече не може да бъде отстранен от длъжност заради "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват преситжа на агенцията", както е било записано в закона досега.

Интересно е, че още с идването си на власт през 2009г., ГЕРБ въвеждат промени в Закона за ДАНС, които, ако може да се вярва на тази кратка бележка на сайта на lex.bg, обособяват дейността на ДАНС като "информационно-аналитична и прогностична", което за мен казано на прост език означава едно - спецагенцията просто бива превърната в банална бюрократична излишност. Без големи претенции за разбиране на правните и административни особености на ситуацията, най-просто в главата ми се конструира следната картина: ГЕРБ искат слаб ДАНС, но много силно МВР, докато в момента ДПС и БСП драпат точно за обратното. Това твърдение е до голяма степен подкрепено от този текст на Mediapool. Единственото, което е ясно, е, че става въпрос за игра на влияние в и между двете структури. Помните ли назначаването на Цветлин Йовчев, спряган за кадър на ГЕРБ, за вътрешен министър в кабинета "Орешарски"? Мисълта ми е дали БСП и ДПС не са дали великодушно ключовата позиция на ГЕРБ, а сега се опитват да отслабят сериозно позициите й - хем спазили обещанието, хем не съвсем?

Прави впечатление също, че измененията в Закона за ДАНС са взети, както обичаме на казваме, на тъгъдък, с много бързане. Защо бре? Ако измененията са били приети само заради Пеевски, както затръбиха разни независими медии, то неговото избиране всякогиш щеше да предизвика скандал с подобен мащаб. Защо и закъде се е бързало?

Самоубийствено е от страна на Орешарски, който прие задачата да стабилизира положението на държавата, да предизвиква такава обществена реакция, ако зад финта с Пеевски не стоят някакви много по-дълбоки интереси. Рискът, който се поема, е огромен и наистина наградата трябва да си е струвала/ да си струва. Чета даже, че Пеевски сам е изразил готовност (в надлежно написано писмо до агенция "Фокус") да се откаже от предложения пост в името на "гражданите, обществото, държавата". Трогателно е, наистина, колко бързо справедливостта възтържествува.

Ако наистина е било чак толкова необходимо точно Пеевски да застане на върха на ДАНС, щяха да си подготвят почвата по-умело, а не така да се препъват и бързат с приемането на спорни закони и 15-минутно гласуване на кандидатурата му. С медийното влияние, което този човек има, можеха да направят без проблем "очистване" на имиджа в продължение на няколко месеца или поне да не го слагат в устите на медиите, както се случи напоследък. Честно, дори не знаех, че е бил депутат в 41-вото народно събрание, а в 42-рото е един от най-активните оратори. Защо това активизиране? С каква цел привлича общественото внимание върху себе си, при положение че досега много умишлено е бягал от него?

Трудно е човек да си представи, че след такъв обществен натиск, Пеевски наистина ще поеме длъжността. Някои търсят ключа към случващото се в това, което ще последва като кандидатура за председател ДАНС след евентуалното оттегляне на Пеевски - назначаването му е толкова скандално, че всеки друг след него би изглеждал като току-що пречистил се светец. Тук въпросът е дали наистина влиянието в ДАНС си струва този тежък удар и разклащане на доверието в целия кабинет "Орешарски", както и вътрешнопартийните брожения в партията-столетница?

Много е интересно изказването на Орешарски за съгласуването на кандидатурата на Пеевски с партньорските служби. Това твърдение беше веднага контрирано от американското и английското посолство. Ако има истина в твърдението на Орешарски, то за кои партньорски служби става въпрос, ако това не са НАТО и/или ЕС? Като си зададох сама този въпрос, първото, което ми изплува в главата, беше, разбира се, Русия. Нямам представа дали и какви партньорски отношения имаме с руснаците в областта на сигурността - може би асоциацията е била чисто първична по модела БСП-Русия. Без да искам да се оплитам в някакви смешни теории на конспирацията срещу България, нито пък да давам прибързани оценки, просто можете да хвърлите поглед и върху писанията на Иво Инджев по темата - за повече възможни гледни точки. Той изказва тезата, че "блицкригът със скандалното решение, внесено и гласувано с явното намерение да зашемети някого, цели единствено и само да финтира западните съюзници". С какви по-висши цели е необходимо обаче въобще да бъдат финтирани тия западни съюзници поне за мен не стана особено ясно. Ако има нещо вярно в изказаните от Инджев предположения, за мен единственото възможно обяснение би било, че Русия просто иска да види дали ЕС/НАТО ще скокнат да се противопоставят - един вид барометър на това доколко на Запада му пука за България, сиреч доколко могат да си позволят руснаците да си прокарват интересите тук. Дали въобще е уместно да се мисли в толкова мащабен план и да се намесват интересите на големите на международната сцена оставям на вас да прецените.

Много са въпросите, а нямам почти никакви отговори, но съм сигурна в две неща: ДПС остават абсолютно непокътнати, а интересното тепърва ще дойде. Но ще си спестя цинично да пожелавам приятно гледане, 'щото хич няма да е приятно и хептен не трябва да си оставаме само с гледането.


Edit: Абе чудих се дали да го пиша, ама айде - ако целта на цялата постановка и на всички скандали, които се разиграха от 12-ти май насам, е била да падне правителството, съвсем скоро е много възможно да се изпълни. А целта на падането на правителството и нови предсрочни избори може да е единствено преразпределение на твърде неизгодните след 12-ти май позиции.С цената на дълбока политическа криза и нестабилност.

5 коментара:

  1. Истината е, че изборите не дадоха очаквания резултат. Скаут звената на партиите от политолози и социолози не познаха или познаха от части това, което ще се случи след изборите. Всички бяха наясно, че ще е трудно и ще се подхвърля горещия картоф, но голямата въпросителна беше "каква ще е цената". За първи път в историята ни последните 24 години изборите поляризират обществото, но не в стандартна форма между две парламентарно представени партии, а между хора ЗА и ПРОТИВ. Това медиаторите не успяха да предотвратят и в крайна сметка се оказа, че дори математически с нечий глас повече да може да се състави правителство то няма да започне дори от нулата. Ще започне от минус. А до сега нямаме случай на правителство, което в края на мандата си да е повишило своя рейтинг. В БСП се надцениха и това е видимо дори за тези, които не са близко до партийния апарат на Позитано. Планът на Станишев беше да създаде почти технократско правителство от фигури, известна част от които дори не са свързани със столетницата. Този двоен живот, обаче, на първо място струва скъпо и на второ място изисква доста сериозен ресурс, който към момента БСП след 4 години в опозиция не притежава. Като се прибави към това и действително ужасяващото състояние на държавата, което остави ГЕРБ след себе си задачата им се превърна в на практика невъзможна.

    Кога на Позитано разбраха, че няма да успеят, не и в тая архитектура на парламента никой не знае и може би не ще се узнае скоро, но фактът е, че мнозинството не е в състояние да изпълни дори на минимум задачите, които си е поставило пред себе си. Разбира се, абдикацията не е вариант, за това допускам, че има договорка на много високо равнище между основните играчи за преиграване на мача. За нито една от основните политически сили тясна коалиция не е добър вариант, защото това е свързано с много отговорности, а възможностите за нагласяне на бушони са ограничени. Нужна е по-широка коалиция с участието на по-малки партии, които да са готови да отстъпят на мандатоносителите "бушони", които да им гарантират, че всяко активизиране на т.нар. гражданско общество ще може да бъде туширано с козметични размествания и без много драматизъм в сърцето на властта. Това сега изглежда невъзможно така че е нужно преиграване.

    ОтговорИзтриване
  2. Идеята, че това може да се окаже пагубно за България на този етап не интересува нито партиите, нито структурите стоящи зад тях, нито който и да е с подобни интереси. За това предизвикването на избори и преиграването на двубоя изглежда добър вариант. В БСП тоя филм са го гледали много пъти и знаят репликите наизуст. Винаги е риск, но за сега столетницата е показала, че почти няма сътресение, било то и с огромен магнитуд, което да не може да преживее в рамките на период между година и четири. Станишев все още има козове в ръцете си, пък и е факт, че протестите в София в момента не са толкова под пара, колкото бяха зимните такива. При нови избори БСП отново ще са втора сила и отново зад ГЕРБ, но този път е съвсем възможно някъде по-долу да се появят нови формации и коалиции, с които играта става значително по-интересна. Не е изключено вотът да бъде манипулиран нарочно и то в полза на по-малки и невлезли в парламента партии, за да се тушира огромното (предимно столично и градско) недоволство от фактът, че много хора останаха парламентарно не-представени. (Десница, зелени, нови националисти...)
    От друга страна реална е заплахата Борисов, Цветанов и кръговете около тях да успеят да покрият извършените от тях престъпления и евентуално да извършат нови. Изглежда, че рискът е преценен, защото дори самият Орешарски дава вид на достатъчно объркан и неориентиран в обстановката. Това е позивна за голяма промяна не е изключено тая промяна да е директно натискане на копчето "рестарт".
    Само ДПС изглеждат твърдо убедени в настоящето правителство, но това е нормално с оглед факта, че се сдобиха за първи път с реална, видима за всички власт. Те от своя страна са партия, която на всички избори регистрира прогрес в реални гласове, за това едва ли има притеснения за местата си в следващия парламент, ако ще и той да се формира след избори още утре. ДПС нямат нито един естествен враг - никой не може да им краде от гласовете, за това и много партии роптаят срещу тях. Гласът за ДПС е безалтернативен и се увеличава като бройка.
    Много е възможно в идните дни да изникне нов скандал около ГЕРБ, който да подготви равенството преди началото на новия двубой...

    ОтговорИзтриване
  3. Иска ми се да бях записала математика наместо политология - много схеми, много уравнения, никакви визии и идеи :D

    И за мен нещата вървят към нови предсрочни. Единственото, за което наистина ме е яд, е, че немалко интелигентни хора около мен, на които абсолютно с право им е писнало от всичката политическа и мутренска гняс, също нададоха глас за оставка. Принципно това правителство и този Парламент са абсолютно нелегитимни и в собствените ми очи, но последното, което ни трябва, е ново разклащане. Както и да е.

    От съществуващите в момента малки ако има някой, за когото твърдо мога да кажа, че ще спечели от евентуални предсрочни, това са скатаджиите, най-вече след театрите на Сидеров. "Зелените" нЕмат пари за нова активна кампания (а и нека не се лъжем - резултатите от последните избори бяха катастрофални) и биха се затрили, ако почнат да играят открито с някоя от четирите големи в момента; на Кунева съвсем й се разглоби партията, имам чувството (макар че тука много зависи какви обещания ще се направят под масата); ДСБ просто не може и няма да си позволи да играе с никоя от четирите партии в сегашния Парламент - би им коствало съществуването. Затова съм доста склонна да се съглася, че най-вероятно ще гледаме някакви нови популистки обединения и формации там.

    Но като цяло - чувствам се като дядо ми, който спори с телевизора, докато разкрива политически схеми и конспирации срещу България, като не съм сигурна дали ми е по-скоро смешно или по-скоро тъжно от този факт.

    ОтговорИзтриване
  4. http://www.livenews.bg/Poiskaha-ostavkata-na-Stanishev-i-v-PES!-56285

    Ауч! Т'ва не съм на сто процента убедена, че е било очаквано - ако беше, щяха да хвърлят цялата отговорност на Орешарски, не да я споделят така солидарно двамата...

    ОтговорИзтриване
  5. На мен ми се струва, че говорим за голямо съвпадение на катастрофични знаменателности. Така например, несъмнено технократското в някаква степен правителство на БСП и ДПС имаше достатъчно време, за да види какво се случва в държавата и да направи сметката си за програмния период. Мисля, че са се уплашили, че следва нова 97-ма и те са на пангара. Другото, което е - в столетницата Сергей съумя да се справи със старата школа. Да, ама не - вижда се, че още има хляб в тях и не се знае кога и по какъв повод биха атакували в гръб новото управление на БСП. И трето, но не на последно място наистина червените допуснаха грешки, не непоправими, но просто те се оказаха последната капка в чашата.
    Рано е да говорим к'во що за партиите, ако идват избори... Тепърва ще излизат нови неща. Казах го вчера и на един приятел барман - ако си назначен да работиш в бар без чаши и алкохол, а тълпата иска незабавно да им сипеш какво правиш ?

    ОтговорИзтриване